Οι μύθοι μας Γ΄1 2012 ( κ. Μίνα Οικονόμου)

Οι μύθοι μας Γ΄1 2012 ( κ. Μίνα Οικονόμου)

ΑΙΣΩΠΕΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
Οι μύθοι είναι ένα αφηγηματικό είδος ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της παιδικής σκέψης γιατί εμπεριέχουν στοιχεία και χαρακτήρες με τα οποία το παιδί ταυτίζεται ή απορρίπτει. Μέσα στους μύθους βρίσκουμε αλήθειες ζωής διατυπωμένες απλά και κατανοητά για το παιδί. Εκεί συναντάμε όλα τα προτερήματα (καλοσύνη, γενναιότητα, προσφορά, αγάπη, φιλία?) κι ελαττώματα (ψέμα, υποκρισία, αδικία, εγωισμός, πονηριά?) του ανθρώπου.

Έτσι, με τους μύθους το παιδί μπορεί να διακρίνει το καλό απ? το κακό, το δίκαιο απ? το άδικο.

Όταν ένα παιδί ακούει ή διηγείται το δικό του μύθο εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, μαθαίνει να διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα. Η μελέτη των μύθων μπορεί να οδηγήσει σε διαθεματικές προσεγγίσεις (Γλώσσα, Ιστορία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Εικαστικά, Μουσική?). Ακόμη, μαθαίνει ότι το διάβασμα μπορεί να είναι ευχάριστο, ψυχαγωγικό, ενδιαφέρον και διδακτικό ταυτόχρονα.

Φέτος διαβάσαμε στην τάξη μια σειρά από αισώπειους μύθους. Οι μαθητές γνώρισαν αυτό το είδος του λαϊκού λόγου. Στη συνέχεια τους παρακινήσαμε να πλάσουν δικούς τους μύθους. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι φαντασίας και ευαισθησίας. Στη θεματολογία των μαθητικών δημιουργιών περιλαμβανόταν η αλληλεπίδραση της φύσης και των ανθρώπων, η αξία της προστασίας των δασών και των θαλασσών και της ζωής που υπάρχει σε αυτούς τους βιότοπους.

Στους μύθους που έπλασαν οι μαθητές πρωταγωνιστές είναι ζώα και άνθρωποι. Τα ζώα, με το παράδειγμά τους, μαθαίνουν τα παιδιά να διακρίνουν το όμορφο απ? το άσχημο, το καλό απ? το κακό, το δίκαιο απ? το άδικο.

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα πλαισιώσαμε με ένα δεύτερο πρόγραμμα βιβλιοδεσίας. Οι μαθητές του Γ1 τμήματος με την παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδετικής κατασκεύασαν και πήραν ως ενθύμιο ένα απ? τα δικά τους βιβλία.

Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε και την ενεργή στήριξη του διευθυντή του Σχολείου κ. Βασίλη Γεργατσούλη.

Η δασκάλα της τάξης Ασημίνα Οικονόμου

Για να δείτε ολόκληρη την εργασία των παιδιών πατήστε εδώ