Γιορτή Αγίου Νικολάου

Γιορτή Αγίου Νικολάου

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, είναι η ημέρα γιορτής του πολιούχου (προστάτη αγίου) της πόλης μας Αγίου Νικολάου. Το σχολείο μας, όπως και τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης μας θα παραμείνει κλειστό.

Λίγα λόγια για τον Μητροπολιτικό ναό και την ιστορία της πόλης μας

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η Μητρόπολη και ο πρώτος ναός που ιδρύθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς το 1922 (πρωτοστεγάστηκε και αυτός σε αντίσκηνο) και ακολούθησαν άλλοι επτά ναοί. Ο συνοικισμός της Νέας Κοκκινιάς ανήκε διοικητικά στον Δήμο Πειραιώς έως τον Δεκέμβριο του 1933. Τον Ιανουάριο του 1934 (Φ.Ε.Κ. 22) αναγνωρίσθηκε ως Δήμος Νέας Κοκκινιάς και πρώτος Δήμαρχος εξελέγη ο Στυλιανός Κοραής.

Το 1939 ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμό για την μετονομασία της πόλεως στον οποίον επικράτησε η σχετική πρόταση για την ονομασία Νίκαια. Το 1967 η Νίκαια αναγνωρίζεται ως αυτόνομη Μητρόπολη, αφού μέχρι τότε υπαγόταν στην Μητρόπολη Πειραιά. Ορίσθηκε ως πρώτος Μητροπολίτης ο αείμνηστος Γεώργιος Παυλίδης (1916-1990). Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Άγιος Νικόλαος ανακηρύσσεται ο πολιούχος (δηλαδή ο προστάτης άγιος) της Νίκαιας.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο  αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Ο άγιος όμως, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με θάρρος την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Θεωρείται προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο. Κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Αλλά και μετά τον θάνατό του συνεχίστηκαν τα θαύματα σε ναυτικούς. Για παράδειγμα κατά την Βυζαντινή περίοδο, όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα λόγω σφοδρών ανέμων, επικαλέστηκε το όνομα του αγίου η θαλασσοταραχή σταμάτησε και το καράβι σώθηκε. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Κωνσταντινούπολη και ο λαός συγκεντρώθηκε στον ναό προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο. Εξαιτίας των πολλών του θαυμάτων που ακολούθησαν σε ναυτικούς που κινδύνευαν να ναυαγήσουν ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού.

Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών. ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) πιστεύουν ότι φέρνει, στις χώρες αυτές, τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης.

Ο Άγιος Νικόλαος εκτός από την πόλη μας είναι πολιούχος και για τις παρακάτω πόλεις: Πέραμα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Γαλαξίδι, Δελφοί, Κοζάνη, Οινούσσες, Πολύγυρος, Πάργα, Νέα Αλικαρνασσός Κρήτης, Σύρος, Ακρολίμνη Πέλλας, Μεγάλος Βάλτος Κορίνθου, Αστακός, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Κως, Αλποχώρι Ηλείας κ.α.

Πηγές: saint.gr

sansimera.gr

7dimotikonikaias.blogspot.gr