Επίσκεψη συγγραφέων στο σχολείο μας

Επίσκεψη συγγραφέων στο σχολείο μας

Στα πλαίσια της γνωριμίας των μαθητών του σχολείου με εκπροσώπους της παιδικής λογοτεχνίας τρεις αξιόλογοι συγγραφείς απόδέχτηκαν με μεγάλη προθυμία την πρόσκληση του διευθυντή μας να επισκεφτούν να παρουσιάσουν το έργο τους. Κάθε τάξη διάβασε και ανέλυσε τα βιβλία κάποιου από τους συγγραφείς. Έτσι η επαφή μαζί τους θα είναι γόνιμη και πιο ουσιαστική. Οι λογοτέχνες που μας τιμούν με την παρουσία τους παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Καπλάνογλου Μάνια

Η Μαριάνθη Καπλάνογλου είναι λαογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Μικρασιάτισσα τρίτης γενιάς.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην ?cole des Hautes ?tudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Ήταν επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκε τα μαθήματα «Λαογραφία»και «Πολιτισμικές σχέσεις στον ευρύτερο ελληνικό και βαλκανικό χώρο», από το 1996 μέχρι το 2006. Σήμερα διδάσκει Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσει δώδεκα μυθιστορήματα για παιδιά και έχει τιμηθεί με το 1ο Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Τέσσερις γίγαντες και ένας?πέμπτος. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει οργανώσει έκθεση και δυο εκπαιδευτικά προγράμματα για την σειρά βιβλίων της Άγνωστοι Ελληνικοί Μύθοι.

Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας διάβασαν και? αγάπησαν τη συγγραφέα μέσα από τα βιβλία της : «Μια ζεστή μικρή αγκαλιά» και «Η συντροφιά της φωτιάς» απότις εκδόσεις «Πατάκη». Η επίσκεψη της στο σχολείο μας προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Κουήν Μινασιάν 

Η Κουήν Μινασιάν, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοκκινιά, με γονείς τον Γκάρο και την Κοάρ Μινασιάν, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και το 1984 άρχισε να εργάζεται στο σχολείου «Ζαβαριάν» του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στη Νίκαια. Το 1991 μετανάστευσε στην Αυστρία, στη Βιέννη, όπου συνέχισε να σπουδάζει και παράλληλα εργάστηκε αρχικά στο «Ινστιτούτο Κάιλ», στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Έχοντας πλουτίσει τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες της, επέστρεψε στην Ελλάδα και από το 1996 έως και σήμερα εργάζεται και πάλι στο Δημοτικό Σχολείο Ζαβαριάν ως δασκάλα Αρμενικής γλώσσας και Ιστορίας.

Μαζί με τους συναδέλφους της ξεκίνησαν τότε και το εθελοντικό πρόγραμμα διδασκαλίας Ελληνικών στους μετανάστες από την πολύπαθη Αρμενία. Τα τελευταία χρόνια είναι εθελόντρια δασκάλα στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. Συνεργάζεται με το ελληνόφωνο περιοδικό «Αρμένικα», όπου δημοσιεύει αφηγήσεις ? μνήμες αφανών επιζώντωντης Γενοκτονίας, την καταγραφή των οποίων θεωρεί επιτακτική. Συμμετέχει στα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών και των μεταναστών.

Οι μαθητές γνώρισαν την συγγραφέα διαβάζοντας το βιβλίο της «Παραμύθια από την Αρμενίας», εκδόσεις «Απόπειρα» και ανυπομονούν να συνομιλήσουν μαζί της την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου .

Μαυρολέων Μανόλης

Ο Μανόλης Μαυρολέων, γεννήθηκε στη Ρόδο το 1958 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάσο.

Σπούδασε φαρμακευτική στη Γένοβα και την Αθήνα. Παρακολούθησε σεμιναριακούς κύκλους σπουδών πάνω στη μελέτη της προσέγγισης ιστορικών πηγών με τον καθηγητή Βασίλη Κρεμμυδά στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, και τις σχέσεις του γραπτού με τον προφορικό λόγο μέσα από τη λαϊκή αφήγηση και το παραμύθι, με δάσκαλο τον πρώτο σύγχρονο “επαγγελματία παραμυθά” Στέλιο Πελασγό στο ‘Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν. Γράφει από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Διατηρεί φαρμακείο, ενώ εργάζεται συστηματικά πάνω σε θέματα πολιτισμού. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κασιακών Μελετών και εισηγητής των Διεθνών Συναντήσεων Λύρας και Οργάνων με Δοξάρι στην Κάσο, καθώς και των Διεθνών Συναντήσεων Άσκαυλου και Ποιμενικών Πνευστών στην Κάρπαθο. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και μόνιμος εισηγητής στα Πολιτιστικά της Συμπόσια.

Από το σπουδαίο έργο του στο σχολείο οι μαθητές γνώρισαν τα βιβλία του: έργα του: “Κίκο. η κότα που έμαθε να πετάει”, 2006, εκδόσεις “Πατάκη” και “Η Κίκο ταξιδεύει και γνωρίζει τον κόσμο”, 2000, εκδόσεις “Πατάκη”.Ο κύριος Μαυρολέων θα είναι μαζί μας στις 21 Φεβρουαρίου.