Ελιές πατητές ή ζαρωμένες

Ελιές πατητές ή ζαρωμένες

Την τρίτη 8  το Β΄2 και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου το Β΄1  γνώρισαν βιωματικά τη διαδικασία παρασκευής βρώσιμων ελιών. Με την καθοδήγηση του διευθυντή του σχολείου μας, κ. Βασίλη Γεργατσούλη τα παιδιά υλοποίησαν όλα τα στάδια προετοιμασίας που απαιτούνται ώστε ο ευλογημένος καρπός της ελιάς που μαζεύουμε από το δέντρο να γίνει κατάλληλος για να τον γευτούμε. Τις ελιές καθώς και ότι άλλο χρειαζόταν (ποδιές, σακιά, χοντρό αλάτι) τα έφερε ο διευθυντής μας από τον βιολογικής καλλιέργειας ελαιώνα του.

Τα παιδιά επέλεξαν τις κατάλληλες ελιές. Καθάρισαν τις ελιές από  φύλλα ή κλαδάκια. Πέταξαν όσες  είχαν προσβληθεί από τον δάκο και αυτές που τις είχαν τσιμπολογήσει τα πουλιά.

                                                         

Στη συνέχεια οι ελιές πλύθηκαν και τοποθετήθηκαν στο στραγγιστήρι. από εκεί τοποθετήθηκαν στο υφασμάτινο σακί σε στρώσεις. Ανάμεσα σε κάθε στρώση τα παιδιά έριχναν χοντρό αλάτι.

Στο τέλος τα σακιά έκλεισαν και τοποθετήθηκε από πάνω τους βάρος. Σε περίπου 20-25 ημέρες οι ελιές μας θα είναι έτοιμες!!!

Την Τσικνοπέμπτη (24/2) ο κ. Βασίλης πρόσφερε στους μαθητές και τις μαθήτριες όλου του σχολείου τις γευστικότατες ελιές που έφτιαξε με τη βοήθεια των παιδιών μας! Και του χρόνου!!!